Tormaj

Tormaj er en af de smukkeste fiskepladser i Lillebælt. Skov og flotte skrænter, sætter sammen med det flotte og alsidige undervands-plante-univers, rammen om denne fangst-mæssigt givende lystfiskerperle.

Man kan nærmest fornemme havørrederne derude og det er svært at forestille sig skønnere rammer, at lande sin drømmefisk i.

Denne fiskeplads er desværre skrøbelig i forhold til kraftig pålandsvind fra syd, sydøst, øst og til tider nord. Vandet bliver under de forhold ofte grumset og fyldt med løse tangdele.

Man kan fange havørreder ved Tormaj året rundt. Forår og efterår er at foretrække, men der kan også være gode dage både vinter og sommer. Stensætningerne på strækningen fungerer som rev, som er lig med fødekamre samt skjul og tiltrækker derfor byttedyr og byttefisk, og derfor også havørreden. De mange badekar langs strækningen (fordybninger i bunden tæt under land) byder på havørreder uanset årstid.

Forår, sommer og efterår åbner pladsen således, at havørrederne kan fanges i alle vandlag/alle vanddybder. I vintersæsonen skal man gerne koncentrere sit fiskeri omkring de inderste 20 meter ud fra strandbredden.

Denne fiskeplads er på dage med klart vand, en af de bedste fiskepladser i Lillebælt, tæt på Haderslev Fjord.

På en dag med mange fisk, kan det være en god ide at danne sig nogle tanker om, hvor mange havørreder man vil tage med hjem. Måske kan denne artikel om emnet hjælpe: Der er rigeligt med havørreder i Danmark men…

Fangstmetoder og tips til fiskeriet ved Tormaj

I det tidlige forår er det ganske givende at bruge mørkere farver. Her er tale om farver såsom brun, sort/sølv, kobber, rød/sort, men også den lidt skrappe-farve, lyserød. Der er dog undtagelser… Sommetider, og det er kun havørrederne på dagen. som kan “fortælle” hvornår det er, så er hvid eller ren sølvfarve også effektivt i den kolde tid. Det er altid vigtigt at forberede sig på undtagelsen.

Efterhånden som april og maj nærmer sig, kommer sild og tobis til området. De lysere farver som hvid, hvid/grøn, sølv, sølv/sort, sølv/grøn, bliver hurtigt langt mere effektive end de mørke. De lyse farver kan erstattes, henunder skumringen, af mørke farver uanset årstid.

I løbet af efteråret sker der på et tidspunkt et skifte. De lyse farver bliver minde og mindre fangstgivende, og overgangen til mørke farver sker på ny og effektiviteten af disse, fortsætter vinteren igennem – frem til næste forår.

Fluefiskeren kan med fordel bruge hvide eller grålige rejefluer, men også lyserøde fluer såsom Pattegrisen eller Final Shrimp  har mange havørreder på samvittigheden ved Tormaj. Det samme har sølv-streamere (Eks. den klassiske Mickey Finn) eller tobisfluer i hvid/grøn. Henunder aften er den – året rundt-fangende kobberbasse – et hit hos havørrederne på denne fiskeplads.


Se denne video om 3 lækre kystpladser i Syd- og Sønderjylland, herunder også Tormaj: Klik her…